Resiterra Hertogensite - uitwerking energieconcept

In het Leuvense stadscentrum komt op en naast de ziekenhuissite, de Hertogensite, één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van Vlaanderen.

Het Janseniushof grenst aan de zuidkant ervan met in totaal 103 stadswoningen en appartementen in aanbouw in Fase 3 en 4. Ze krijgen voor verwarming en koeling een aansluiting op een koude-warmtenet met collectieve koude-warmte bronnen. Deze techniek wordt hier voor het eerst in Vlaanderen toegepast voor residentieel gebruik.

Het grondwater van ongeveer 14°C komt van 70 meter diepte uit de grond en gaat voor verdere opwarming naar een centrale warmtepomp. De opwarming van sanitair warm water gebeurt via boosterwarmtepompen in de wooneenheden.Na afkoeling pompt het systeem het grondwater terug in de grond. Het energienet zal ook bijkomende warmte uit het rivierwater van de Dijle trekken, om de temperatuur van de ondergrondse waterlaag op peil te houden. De lichte daling van de watertemperatuur van de Dijle heeft nog als voordeel dat het aantal algen in de zomer sterk vermindert.

Erik Van Hoof, CEO vastgoedontwikkelaar Resiterra: "Zo creëren we één van de meest ecologische woonwijken van Vlaanderen. En leuk detail: met de techniek kunnen we al die huiskamers niet alleen verwarmen, in de zomer zal je er ook mee kunnen koelen."

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf op donderdag 16 november de "go" voor de nodige boringen en spreekt van een voorbeeldproject voor Vlaanderen: "Het doel is om dit soort lage temperatuur energienetten op termijn te implementeren in verschillende steden over heel Vlaanderen."

Het pilootproject op Janseniushof kan op de aangrenzende Hertogensite verder worden uitgerold opdat een tweede groter netwerk ca. 500 wooneenheden van lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling kan voorzien. Op de Hertogensite zijn er bestaande gebouwen die grondig worden gerenoveerd.

Het voorgestelde concept is een all-electric systeem met geen lokale CO2-uitstoot. Ter vergelijking: met klassieke gaswandketels zou elke woning of appartement jaarlijks 1 ton CO2 uitstoten. Wel gebruikt het energienet nog elektriciteit als hulpenergie voor het rondpompen en voor de warmtepompen. Als dit groene stroom is, hangt daar ook geen CO2-uitstoot aan vast.