1/7/2024

Nieuw elektriciteitsnetwerk maakt de Hoge Rielen klaar voor fossielvrije toekomst

Nieuw elektriciteitsnetwerk maakt de Hoge Rielen klaar voor fossielvrije toekomst

Verblijfsdomein de Hoge Rielen in Kasterlee wil in de toekomst fossielvrij functioneren. Dit heeft echter een grote impact op de elektriciteitsvoorzieningen. Met een studie van de energiedistributie brachten we niet alleen de pijnpunten op kórte termijn in kaart, maar maken we de installatie ook klaar voor de verdere toekomst.

De Hoge Rielen is een verblijfsdomein voor de jeugd – en iedereen met een jeugdige geest – dat in een groene omgeving van 230 ha ruimte schept voor verblijfservaring, avontuur en rust. De vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ) beheert het in opdracht van de Vlaamse overheid. Verspreid over het groene domein staan diverse gebouwen en loodsen. Vele gebouwen zijn vernieuwd, maar een aantal loodsen dateren nog uit de tijd dat dit een militair domein was.

Kijken naar totaalplaatje

De Hoge Rielen wilde 4 gebouwen deels slopen, deels renoveren en meteen ook fossielvrij maken. Omdat er voortaan niet alleen met warmtepompen wordt gewerkt en ook de vraag naar elektriciteit – omwille van meer elektrische toestellen en de nood aan laadinfrastructuur voor fietsen –stijgt, bleek de elektriciteitstoevoer ontoereikend en kwam de Vlaamse Overheid bij Ingenium aankloppen.

Kiezen voor fossielvrij impliceert echter dat de vraag naar elektriciteit in de toekomst ook op de rest van het domein verder zal toenemen, dus besloten we om meteen vérder te kijken dan de initiële vraag en het totaalplaatje te maken. We maakten voor alle gebouwen een inventaris van de technische installaties – onder meer voor verwarming en sanitair warm water – en brachten in kaart wat de noden zijn bij een upgrade richting fossielvrij, zowel per gebouw als voor de volledige site. Eigen aan de elektrische voorzieningen in de Hoge Rielen is dat veel gebouwen aan elkaar gelinkt zijn. Dat organisch gegroeid ‘kluwen’ brachten we in kaart en ontrafelden we.

Huidige hoogspanningsinstallatie

Lus vermijdt dure kabels

Een eerste aandachtspunt was de hoogspanning. Uit onze analyse bleek dat er nog veel marge zat op de transfo’s in de beschikbare cabines, waar telkens een aantal gebouwen op zijn aangesloten. Om alle gebouwen van daaruit te bereiken, moesten echter lange afstanden worden afgelegd, en bij stijgend verbruik moeten er omwille van de spanningsval onderweg dus veel dikkere (en duurdere) kabels komen.

Wij stelden voor om over de volledige site een hoogspanningsnetwerk te leggen, met rondom het domein een hoogspanningslus, en voldoende overschot aan capaciteit voor in de toekomst. Het totaal aantal hoogspanningscabines komt met 3 nieuwe op 6 en 2 bestaande maar verouderde cabines worden grondig aangepakt. In het stuk van het domein dat het verst van de hoofdingang ligt, was nog geen elektriciteit beschikbaar. Daar wordt nu wel de bekabeling voorzien maar nog niet aangesloten, tot wanneer het in de toekomst nodig is. Daarnaast voorzien we ook de laagspanningskabels van de hoogspanningscabines naar de gebouwen, en zorgen we voor een grondige update van verouderde algemene laagspanningsborden.

Kostenefficiënt werken

Door uit te zoomen van de oorspronkelijke vraag van de klant en als alternatief de vollédige site klaar te stomen voor een fossielvrije toekomst, maakten we een duurzamere keuze. Daarbij kijken we ook naar kostprijsoptimalisaties. Zo bleek de keuze om het hoogspanningsnet en het aantal cabines uit te breiden 40 procent goedkoper uit te vallen dan het eerste idee om de huidige cabines te behouden en het netwerk in laagspanning uit te voeren.

Toekomstige hoogspanningsinstallatie

Elektrificatie wordt onderschat

We zien steeds vaker dat opdrachtgevers wel gewonnen zijn voor een fossielvrije toekomst op het vlak van verwarming en de elektrificatie van de mobiliteit, maar daarbij niet altijd incalculeren dat hun elektrisch netwerk daar vandaag helemaal niet op voorzien is. Ingenium heeft de expertise en ervaring om die upgrade toekomstgericht, met een logische fasering in de tijd – onder meer om de continuïteit van het gebruik van de site niet in het gedrang te brengen – en kostenefficiënt te doen.

We vertrekken daarbij van een masterplan – het totaalplaatje – en kunnen de installaties ook engineeren. Eens in gebruik verzamelen we meetgegevens zodat we niet alleen de voortgang ten opzichte van de nulmeting kunnen monitoren, maar ook data verzamelen om de werking van de installaties in de toekomst te optimaliseren door middel van commissioning.

Meer weten over hoe Ingenium jouw elektrische installatie kan upgraden om je site fossielvrij te maken? Neem contact op met Joris Dedecker via 050 40 45 30 of [email protected].

Downloads

No items found.

Neem contact met onze expert

Joris Dedecker

Gerelateerde nieuwsberichten

No items found.
No items found.