Energielandschapsstudie Watersportbaan en haalbaarheidsstudie warmtenet
De stad Gent startte een ruimtelijke conceptstudie voor de omgeving van de Watersportbaan, een stadswijk waar de laatste decennia de ruimtelijke kwaliteiten steeds meer onder druk komen te staan door een fragmentarische aanpak.
Opdrachtgever
Stadsbestuur Gent
Locatie
Gent
Periode studie
2023 - heden
referentie
23015.002
Energielandschapsstudie Watersportbaan en haalbaarheidsstudie warmtenet
De stad Gent startte een ruimtelijke conceptstudie voor de omgeving van de Watersportbaan, een stadswijk waar de laatste decennia de ruimtelijke kwaliteiten steeds meer onder druk komen te staan door een fragmentarische aanpak.
De grootschalige sport- en recreatiefaciliteiten, de verschillende onderwijsinstellingen, het ziekenhuis Jan Palfijn, de OCMW-campus en de sociale hoogbouw vormen hierdoor op zichzelf staande eilanden in een uitgestrekt gebied. Daarnaast is de maatschappelijke uitdaging in dit gebied groot. De Neermeersen scoren op alle armoede-indicatoren hoog, net als voor sociaal isolement en vereenzaming. Grootschalige renovaties van het sociaal woningpatrimonium resulteren in een hoog aantal verhuisbewegingen waarbij de nieuwe huurders zich steeds in een meer kwetsbare situatie bevinden. De conceptstudie wilde een meer coherente visie voor de omgeving van de Watersportbaan uitwerken.
Om het luik energie meer aandacht te geven, stelde de stad Ingenium aan om een ‘Energielandschap Watersportbaan’ uit te werken. Dit werk had als doel om de ruimtelijke conceptstudie te verrijken en de ontwikkeling van een toekomstgericht duurzame energie-infrastructuur voor dit gebied te ondersteunen. Via deze opdracht werd het ruimtelijke ontwerpteam versterkt om de gesprekken m.b.t. het energiesysteem verdiepend te voeren met de betrokken actoren. Die gesprekken vertrokken vanuit een vastgesteld energiepotentieel van het projectgebied en de omgeving en verkende de kansen tot een geïntegreerd ontwerp van een meer gemeenschappelijke nutsvoorziening en gebiedsgericht hernieuwbaar energiesysteem.
Uit deze studie kwam een belangrijk potentieel voor een duurzaam warmtenet op de site naar voor, waarbij gebruik wordt gemaakt van restwarmte van de grote nabije rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin (riothermie). De ruimtelijke en technische randvoorwaarden om een lokaal warmtenet te ontwikkelen zijn goed, en de vraag naar verduurzaming van de warmtevraag van de omgeving is groot. Ingenium ging vervolgens aan de slag om het potentieel voor dit warmtenet en de nodige infrastructuur verder uit te diepen, zowel technisch, ruimtelijk als economisch.
Ondertussen tekenden de belangrijkste partners die een rol zullen spelen in het warmtenet een charter om verder te kijken naar de ontwikkeling van dit warmtenet: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/05/07/warmtenet-watersportbaan-gent-riothermie/

Ook gebeten door
slimme technologie?
Kom bij ons grenzen verleggen en maak mee het verschil in onze toonaangevende projecten.