20 januari 2020

OEPC voor De Nekker opgenomen als "Good Practice" bij Interreg Europe

Het OEPC (onderhoud- en energieprestatiecontract) dat Ingenium opgemaakt heeft voor sport- en recreatiedomein De Nekker, is op genomen als “Good Practice” in de databank van Interreg Europe.

OEPC voor De Nekker opgenomen als "Good Practice" bij Interreg Europe

Tot stand komen OEPC De Nekker

De provincie Antwerpen wil een lange termijn OEPC voor het onderhoud van de technische installaties van De Nekker, met een gegarandeerde daling in het energie- en waterverbruik. Het provinciaal domein De Nekker omvat zowel binnen als buiten sportfaciliteiten en een groot nieuwbouw zwembad.

Bovenop het behalen van de energie- en waterbesparingen, wil De Nekker ook het beheer en onderhoud van de technische installaties en de site verbeteren. De aangestelde contractant staat in voor het behalen van de vooropgestelde comforteisen, het opzetten en opvolgen van een energiemonitoring platform, het onderhoud en de implementatie van energiebesparingsmaatregelen.

De contractant wordt betaald met o.a. het budget dat uitgespaard wordt door de gerealiseerde besparingen en gebruikt dit ook voor de financiering van de energiebesparingsmaatregelen.

Ingenium stond als studiebureau de provincie Antwerpen bij in het aanbestedingsproces bestaande uit: opmaak bestek, contract, onderhandelingen en gunning. De contractant werd gekozen aan de hand van de economisch meest voordelige offerte. En dit op basis van volgende criteria:

  • Energie- en waterbesparingen
  • Onderhoudskosten
  • Actieplan energie- en waterbesparingen
  • Actieplan onderhoud
  • Actieplan duurzaamheid

Gegarandeerd succes

Het contract garandeert een jaarlijkse CO2 besparing van 174 ton (24% elektriciteit- en 4% gasbesparing) dankzij een WKK-installatie, zonnepanelen en kleine energiebesparende maatregelen. Net als een jaarlijkse verbruiksdaling van 4.825 m² drinkbaar water dankzij een omgekeerd osmose systeem. 

Dit heeft de provincie Antwerpen niets gekost, de investeringen worden betaald door de behaalde besparingen. 

OEPC

Bij een OEPC wordt er één partij aangesteld, de ESCO (energy service company), voor de studie, implementatie en onderhoud van de technische installaties. De geplande besparingen worden contractueel vastgelegd voor een bepaalde periode. Binnen de periode van het contract worden de investeringen door de ESCO terugbetaald met het budget dat uitgespaard wordt door de gerealiseerde energiebesparing. Het kost de opdrachtgever dus geen euro extra. Wanneer de termijn van het contract verlopen is, is elke winst voor de opdrachtgever zelf. 

Interreg Europe

Interreg Europe is een onderdeel van de EU en helpt regionale en lokale overheden in Europa om een beter beleid te ontwikkelen. Ze doen dit door oplossingen te delen met als doel dat overheidsinvesteringen, innovaties en implementatie-inspanningen leiden tot een geïntegreerde en duurzame impact op mens en omgeving.


Meer info? Contacteer onze expert onderhoud en commissioning Dietrich Schildermans