16 november 2020

Zelzate zet in op industriële restwarmte om gebouwen te verwarmen

Voor de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Zelzate onderzocht Ingenium de haalbaarheid van een warmtenet in Zelzate. In de ruime omgeving is immers heel wat industrie actief die beschikt over een grote hoeveelheid restwarmte.

Zelzate zet in op industriële restwarmte om gebouwen te verwarmen

In de regio ten zuiden van Zelzate en ten noorden van Gent is heel wat zware industrie aanwezig. Een van de kenmerken van deze energie-intensieve sectoren, is dat er tijdens de productieprocessen veel restwarmte ontstaat. De klassieke oplossing is om die af te voeren via koeltorens.

Ingenium onderzocht de haalbaarheid van een warmtenet tussen ArcelorMittal – dat paalt aan de zuidelijke grens van Zelzate – en de gemeente Zelzate, zodat deze restwarmte nuttig zou worden gebruikt. Hierbij werden alle opportuniteiten, aandachtspunten en onzekerheden in kaart gebracht om een toekomstige ontwikkeling zo veel mogelijk kansen te geven. Daarnaast werd een indicatieve businesscase opgesteld om te onderzoeken of er economisch potentieel was voor de aanleg van een warmtenet.

Onze studie wees uit dat een warmtenet tussen ArcelorMittal en het nabijgelegen psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist onder de juiste omstandigheden rendabel is. Dankzij de innovatieve geest die leeft bij zowel de gemeente Zelzate, ArcelorMittal als het psychiatrisch centrum, groeit er een warmtenetverhaal tussen deze partijen. Dit zal leiden tot een sterke daling van het gebruik van fossiele brandstoffen voor gebouwverwarming en bijgevolg een fikse vermindering van de CO2-uitstoot. Momenteel loopt er een wedstrijd voor de aanleg, het beheer en de uitbating van het warmtenet.

Dit project werd uitgevoerd in opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen en kadert binnen het Europese Interreg-project DOEN (Duurzame Ontwikkeling van EnergieNeutraliteit). DOEN ontwikkelt een draaiboek en een toolbox voor de energiemakelaars, zodat zij concreet en gestructureerd aan de slag kunnen.

Meer informatie? Contacteer onze expert Thomas Koch via e-mail (thomas.koch@ingenium.be) of telefonisch: 050 40 45 30