11 april 2023

Masterplan energie legt traject vast voor het Intern Klimaatplan van Agentschap Wegen en Verkeer

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vroeg Ingenium een energetisch masterplan op te maken voor hun technische infrastructuur. Dit masterplan stelt een concreet traject voor om de doelstellingen van het Intern Klimaatplan van de Vlaamse Overheid te behalen. Daarnaast beschikt AWV over specifieke opportuniteiten, zoals een erg groot bezit aan gronden en naastgelegen infrastructuur, wat bijkomende acties mogelijk maakt.

Masterplan energie legt traject vast voor het Intern Klimaatplan van Agentschap Wegen en Verkeer

Analyse energieverbruik en inschatting mogelijke hernieuwbare energie

Om een concreet en realiseerbaar stappenplan te maken, brengt Ingenium in een eerste stap de huidige situatie in kaart. De doelstelling wordt verfijnd, het energieverbruik geanalyseerd en de beschikbare gronden van AWV worden voor heel Vlaanderen preciezer in kaart gebracht.

Door ook de gronden en de verbruikers van AWV in kaart te brengen, en de omgeving waarin en waarop ze staan, is het mogelijk om in te schatten welke hernieuwbare energieproductie mogelijk is. Zo bepaalde Ingenium een erg groot theoretisch potentieel voor PV-installaties.

Een berekend potentieel staat echter nog ver van een in werkelijkheid gerealiseerde installatie. Daarom gingen we een stap verder, en schetsten we de juridische randvoorwaarden, zowel voor eigen beheer van de installaties als mogelijkheden om dit aan derde partijen over te laten. Ten slotte werd ook de financiƫle rendabiliteit in kaart gebracht, voor het volledige bereik aan type installaties en variƫrende energieprijzen. Ook hier lijkt alles te wijzen op gunstige resultaten, zeker bij hogere energieprijzen en nabij eigen infrastructuur zoals tunnels.

Masterplan onderverdelen in een stappenplan

Na het in kaart brengen, is het mogelijk om een stappenplan naar deze doelstelling uit te stippelen.

AWV zette afgelopen jaren reeds sterk in op het verlagen van de energievraag van de technische infrastructuur, vooral door aanpassingen aan de openbare verlichting. Ook nu lopen er nu nog steeds verleddingstrajecten.

Met deze maatregelen voldoet AWV volgens onze prognose net aan de doelstelling, al zet het erg grote potentieel voor PV-installaties aan tot een breder plan. AWV bekijkt nu het vervolg van dit traject.

Meer info

Graag meer info over het opstellen van een masterplan? Wil je ook graag jouw site verduurzamen? Neem gerust contact op met thomas.koch@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.