Ipes

Wim Goethals

Technisch Directeur

Wim Goethals

Op de Campus Ardoyen in het Technologiepark van Zwijnaarde bouwen we een onderzoeksgebouw en een bio-accelerator voor de vzw Lo2cus (UGent en VIB) en Obelisc NV. De twee gebouwen van elk zes bouwlagen komen op een halfondergrondse parking. Het onderzoeksgebouw huisvest onder meer kantoren, een restaurant, diverse labo’s en onderzoekslokalen, een animalium, plantengroeikamers en een serre van 550 m². Het tweede gebouw wordt ontwikkeld als accelerator voor lifescience- en biotechbedrijven.

"We leerden Ingenium 10 jaar geleden kennen bij een eerder project op deze campus. Ze hebben veel ervaring in biotech en in de aanverwante ziekenhuissector, en zijn groot genoeg om dergelijke projecten aan te kunnen."

Omdat de samenwerking toen goed verliep, was het logisch om hen ook nu in het bouwteam op te nemen. Ingenium heeft onder meer de volledige studie en het ontwerp gedaan van HVAC, sanitair, elektriciteit, liften, puur water en medische gassen. Voor bepaalde lokalen lag de lat bijzonder hoog. Zo vragen het animalium en de labo’s bijzonder veel aandacht voor luchtdichtheid, luchtzuiverheid en toegankelijkheid. Ook de afvalwaterzuivering gebeurt op een doorgedreven manier. Voor de plantengroeikamers en de serre zijn er dan weer speciale klimatologische omstandigheden vereist. De technische installaties spelen in zo’n project dus een cruciale rol.”

De meerwaarde van Ingenium begon al bij de start van het project, waarbij ze het prestatiebestek uit de ontwerpwedstrijd meteen hebben omgezet in een gedetailleerd uitvoeringsbestek. Daardoor konden wij onze onderaannemers makkelijker leiden bij het opmaken van hun offertes en kregen we beter vergelijkbare en ook correctere prijzen.

“Werken met Ingenium biedt zeker ook voordelen in de ontwerpfase. Energiezuinig denken is ingebakken in hun DNA. Dat spelen we ook uit bij onze eindklant. De energiekost is bij installaties van een dergelijke omvang immers heel belangrijk.”

Een andere belangrijke meerwaarde is dat Ingenium volledig in 3D werkt, en de diverse ontwerpplannen in één BIM-model integreert. In dit project werd zelfs nog een stap vérder gegaan, door in dat model ook de uitvoeringsplannen van de onderaannemers op te nemen. Door clashcontroles werden fouten op voorhand gedetecteerd en faalkosten en tijdverlies op de werf sterk beperkt.

"Typisch voor Ingenium is de vlotte manier van samenwerken. We hebben er één contactpersoon die het dossier aanpakt, en ook beréikbaar is, wat voor ons heel belangrijk is."

Ook het menselijk contact loopt goed. En als er al eens een probleem is, wordt dat besproken en opgelost. Daarbij wordt altijd gezocht naar een compromis waar iedereen die erbij betrokken is een goed gevoel aan overhoudt. Ook dát vinden we belangrijk.

Wat onze klanten zeggen

UGent
"Ingenium zoekt altijd mee naar oplossingen."
Els Werbrouck - Els Welvaert

Els Werbrouck - Els Welvaert

Ipes
"Energiezuinig denken is ingebakken in hun DNA."
Wim Goethals

Wim Goethals

Technisch Directeur

AZ Sint-Lucas Gent
"Ingenium is een ingenieursbureau met heel wat competentie en ervaring. Ze luisteren naar ons en houden rekening met onze wensen als bouwheer."
Danny Van Hove

Danny Van Hove

Diensthoofd infrastructuur / Bouwcoördinator

UZ Brussel
"De samenwerking verloopt vlot, Ingenium is goed georganiseerd en komt gemaakte afspraken steevast correct na."
Sven Hebbelinck

Sven Hebbelinck

Diensthoofd Technische Dienst

AG Insurance
"Het is duidelijk dat Ingenium de markt goed kent, en weet wat er leeft in de sector."
Géraldine Prévinaire - George Volders

Géraldine Prévinaire - George Volders

Programme Manager Reinvent The Workplace - Head of Corporate Building

Bopro
Er is heel veel kennis bij Ingenium/Industrium over de diverse disciplines op het vlak van technieken. Maar dat is niet waarin ze écht uitblinken. Het zijn hun projectingenieurs die voldoende kennis hebben van ál die aspecten die het verschil maken.
Koen Willemsens

Koen Willemsens

Hoofd Projectontwikkeling