AZ Zeno Knokke

In het voorjaar van 2018 werd dit futuristische gebouw in gebruik genomen.

Eigentijds, duurzaam zorgconcept

In 1993 werden de twee ziekenhuizen AZ Koningin Fabiola (Blankenberge) en AZ Onze-Lieve-Vrouw (Knokke-Heist) samengebracht onder de koepel van vzw Gezondheidzorg Oostkust. Gezien de positieve evolutie van beide campussen werd er geopteerd om een nieuwe campus te bouwen, die de naam “AZ Zeno” kreeg.

Het nieuwe algemene ziekenhuis is een functioneel gebouw van een uitzonderlijke architecturale kwaliteit: Een toekomstgericht ontwerp met optimale mogelijkheden.

Men heeft duidelijk gekozen voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking. Ingenium stond in voor de studie van de volledige technische uitrusting van het gebouw.

Ingenium stond ook in voor de commissioning bij het nieuwe ziekenhuis. Hierbij worden diepgaande testen gedaan die een normale oplevering overstijgen. Speciale aandacht gaat ook uit naar de werking en de interactie van de installaties, technisch en bouwkundig, na ingebruikname. Ook de onderhoudscontracten van de verschillende technische installaties werdenopgesteld door Ingenium.

Het is een ziekenhuis met aandacht voor interne en externe communicatie, dat doordrongen is van de kwaliteitsgedachte, waar warmmenselijkheid, vriendelijkheid en persoonlijk contact centraal staan. Een ziekenhuis met een eigentijds zorgconcept.

Eind maart 2018 werd de gloednieuwe ziekenhuiscampus in gebruik genomen door patiënten, medisch en paramedisch personeel en ondersteunende diensten. Ze leven en werken voortaan in een ‘healing environment’.